Manifest de l’Onze de Setembre Badalona 2011

 

Les entitats i els partits polítics sotasignats, pertanyents o vinculats a la ciutat de Badalona, volem expressar el nostre consens pel que fa a la commemoració de l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, a la nostra ciutat.

Com a conseqüència de la caiguda de Barcelona l’onze de setembre de 1714 davant l’assetjament de les tropes borbòniques per ordre de Felip V, Catalunya fou represaliada amb la pèrdua de les seves llibertats i institucions que, fins aleshores, eren modèliques dins l’Europa de l’època. Ni la negació de drets que això va comportar, ni la repressió de la identitat cultural i la llengua catalanes arreu dels Països Catalans no va poder anorrear el sentiment que ens uneix com a poble.

Mitjançant una presa de consciència que ha tingut destacats episodis recents –com la manifestació del 10 de juliol de 2010, les mobilitzacions per la pau, els drets socials, l’aprofundiment democràtic i les consultes sobre la independència– el poble català ha sabut organitzar-se i mobilitzar-se al voltant del dret de decidir. Ens cal ara tota la força per a confluir en el camí irrenunciable i efectiu de l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Badalona vol participar, i de fet participa ja, en aquest procés de construcció. Un procés que ens ha de portar a reivindicar el dret de ser un país compromès amb Europa i el món, un país més just, amb més qualitat de vida, més crític, amb majors oportunitats per a tothom. Badalona és clau en el procés de construcció nacional del país. Tal com succeeix en d’altres poblacions similars, Badalona representa la riquesa d’una societat dinàmica i diversa, on és encara més important de defensar el model d’immersió lingüística com a model viable de cohesió i construcció social, i cal impulsar un gran acord social, polític i econòmic per fer del català la llengua comuna de qui vivim al nostre país.

Aquesta aspiració que ens uneix, la veiem constantment amenaçada per aquells enemics de Catalunya que retallen la nostra voluntat com a poble i menystenen la nostra cultura i la nostra llengua. Aquells que avui ens governen són còmplices d’un espoli que ofega encara més la nostra economia, tot posant en risc els avenços en drets i cohesió social. En el present context, cal reclamar que al poble català no ens facin pagar la crisi amb retallades dels drets socials. Cal qüestionar el sistema econòmic i financer de la societat actual i la gestió política de la crisi, i també cal qüestionar l’aparell de l’Estat espanyol que manté unes balances fiscals que espolien el nostre poble.

És per tots aquests motius que demanem a tots els badalonins i badalonines, totes les entitats de caire social, cultural, esportiu, solidari i polític que al voltant del proper Onze de Setembre expressin el seu compromís amb la nació catalana, convocant actes de caire reivindicatiu i exhibint els nostres símbols nacionals o bé participant i donant suport als actes diversos que responguin a aquesta finalitat.

Badalona, Països Catalans

11 de setembre de 2011