Manifest de l’Onze de Setembre Badalona 2012

 

De la mateixa manera com ho vam fer avui fa un any, la societat civil, organitzada en diverses entitats de caire social, polític, cultural, sindical, veïnal i esportiu, de Badalona volem expressar el nostre compromís amb la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a la nostra ciutat.

L’onze de setembre de 1714 amb la caiguda de Barcelona, tot i que Catalunya va perdre les seves institucions i va veure reprimida qualsevol manifestació de la seva identitat cultural i política, el sentiment de pertinença a la unitat del Països Catalans i el seu anhel de llibertat no va ser vençut ni anihilat – la història ben bé que ho demostra –ans el contrari: el poble català ha viscut diverses situacions polítiques adverses, canvis demogràfics, culturals i administratius que, lluny d’esmorteir el sentiment catalanista, l’han revifat i renovat contínuament.

Tots tenim present que avui Catalunya viu un moment convuls, on el debat identitari conviu amb el debat sobre la protecció social i l’estat del benestar. L’encaix com a nació dins l’Estat Espanyol i les relacions amb la Unió Europea estan en qüestió. I encara s’hi afegeix que ens veiem immersos en un moment de crisi econòmica global amb greus conseqüències per als ciutadans i ciutadanes del nostre país.

Aquest panorama es torna encara més cru si tenim en compte que Catalunya està subjecta a unes directrius per part dels estats de la Unió Europea que la deixen sense cap capacitat de decisió sobre l’estratègia econòmica i financera. La quota de fiscalitat insolidària que l’Estat ens imposa esdevé, sobretot en el context actual, un veritable espoli dels recursos catalans. Els successius governs d’Espanya fa temps que incompleixen els compromisos econòmics amb Catalunya i no realitzen les mínimes inversions per garantir la supervivència de la nostra economia i el manteniment del nostre estat del benestar.

Els Països Catalans es reivindiquen contínuament com a subjecte de dret pel que fa a la cultura, l’economia i la seva capacitat legislativa; però, compte!, perquè aquest fet és aprofitat per aquells que veuen en el sentiment anticatalà una estratègia per assolir i mantenir el seu poder polític, un poder basat en l’homogeneïtzació de l’Estat. Així doncs, ara més que mai, cal que el poble català emprengui el seu camí: perquè la seva voluntat pugui ser expressada democràticament, perquè pugui exercir el seu dret d’autodeterminació! Per a tot això, ens cal una societat cohesionada a l’entorn d’aquest projecte comú: un estat propi per a la nostra nació.

No hem d’oblidar que Badalona és una ciutat important dins l’àmbit català i esdevé un indicador fidel de la problemàtica social del nostre país. Per aquesta mateixa raó, no volem ser el banc d’assaig de les polítiques excloents i xenòfobes, així com d’un concepte paternalista, autoritari i discriminador de la seguretat ciutadana. No permetrem ni la supressió ni la devaluació dels serveis públics o de les expressions culturals arrelades a la ciutat, com el tancament dels equipaments de joves, la supressió dels programes socioeducatius i de cohesió social, la manca de beques menjador, de polítiques clares d’habitatge i de foment de l’ocupació, que afegides a les salvatges retallades als mitjans de comunicació locals, o a la dotació dels premis literaris, marquen la línia d’actuació del govern municipal. Un dels casos més recents, el de la Festa Major d’Agost.

Cal preservar i promoure el teixit associatiu per tal de continuar dinamitzant els sectors socials, culturals i solidaris de la nostra ciutat. Perquè Badalona representa també la riquesa d’una societat dinàmica i diversa, i per tant, per a nosaltres encara és més important de defensar el model d’immersió lingüística com a model viable de cohesió i construcció social i nacional, per fer del català la llengua comuna de la gent d’aquest -el nostre- país. Volem una ciutat respectuosa amb totes les persones i amb el medi ambient. Una ciutat on la participació sigui norma, on prevalgui un gran acord social, polític i econòmic que permeti gestionar i trobar solucions per als problemes reals de la gent.

Entenem el consens que avui ens uneix com un èxit de la ciutadania i del seu teixit social i demanem a tots els badalonins i badalonines, a totes les entitats de caire social, cultural, esportiu, solidari i polític que, al voltant del proper Onze de Setembre, expressin el seu compromís amb la nació catalana convocant actes de caire reivindicatiu i exhibint els nostres símbols nacionals, participant i donant suport als actes diversos que responguin a aquesta finalitat.

Badalona, Països Catalans

11 de setembre de 2012