Manifest de l’Onze de Setembre Badalona 2018

Un any més, diverses entitats badalonines i organitzacions polítiques locals, conjurades amb el passat, el present i el futur del nostre poble, ens retrobem per commemorar la Diada Nacional de Catalunya.

Aquest ha estat un any intens, d’aquells que omplen de paraules les pàgines dels llibres d’història. En aquest temps, hem vist que la suma d’esforços de les institucions i la societat civil organitzada va fer possible la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Un referèndum volgut pel 80% de la població i perseguit per un Estat espanyol totalment demofòbic. Malgrat la por i la violència exercida pels cossos policials de l’Estat, més de dos milions de catalans i catalanes vam anar a votar i a defensar els col•legis electorals, independentment del sentit del nostre vot.

L’Estat espanyol, encapçalat pel seu rei, només aconseguia ser present a casa nostra imposant-se per la força bruta. La ciutadania de Catalunya vam sortir als carrers dia rere dia marcant fites i dates que quedaran sempre a la nostra memòria i que seran un aprenentatge de futur. Badalona va ser un element central d’aquest clam popular. Milers de persones es van organitzar per garantir l’obertura dels punts de votació fins i tot dies abans de la celebració del referèndum. L’únic objectiu era defensar la democràcia i la llibertat. Les manifestacions organitzades després de l’1 d’octubre, a Badalona, trenquen tots els rècords històrics. La maquinària repressiva de l’Estat espanyol no es va aturar i va anar a més. Amb la repressió van arribar els empresonaments d’en Jordi Cuixart i d’en Jordi Sánchez. També l’aplicació del 155, l’empresonament i l’exili del govern català i unes eleccions il•legals. Una repressió fruit d’unes institucions que, quaranta anys després, encara no han fet net de la llarga nit del franquisme.

Tots nosaltres tenim l’obligació de crear una alternativa a un Estat espanyol que abomina de les llibertats democràtiques, però també dels drets socials. Un Estat que és capaç d’exercir la més feroç repressió contra tots aquells que s’atreveixen a posar en dubte el règim establert: cantants, escriptors, rapers, titellaires, vaguistes… Un Estat que, a la vegada, torpedina totes les lleis catalanes que busquen garantir drets socials com l’habitatge, el benestar social o el medi ambient. Unes lleis que han estat aprovades per les institucions que representen la sobirania del Catalunya.

Aquest any, a Catalunya, hem lluitat per construir el país que volem ser: un país just, social, feminista i sostenible. Per això estem orgulloses d’haver aturat el país el 8 de Març amb la històrica vaga feminista i de manifestar-nos contra les agressions a les dones, vinguin del carrer o dels jutjats. També ens enorgullim de lluitar per unes pensions dignes per a tots i per a totes; d’haver aconseguit guanyar el Turó de l’Enric per a la ciutat i no per a l’especulació i d’aturar desnonaments.

Catalunya som terra d’acollida I no ens cansarem de cridar ben fort: volem acollir! No més persones mortes al Mar Mediterrani! En conseqüència, ens solidaritzem amb tots de pobles i el seu dret a l’autodeterminació ja sigui el País Basc, Escòcia, Palestina o el poble saharià…

Avui ens retrobem per renovar els nostre compromís amb els valors que representa la Diada Nacional de Catalunya:

 • Som en Miquel, que el 1714 defensava les llibertats de Catalunya des de les muralles de Barcelona.
 • Som en José que el 1938 defensava els valors republicans des d’una trinxera i que avui, el seu cos encara no s’ha trobat, potser enterrat en una cuneta.
 • Som la Jennifer que va passar la nit al centre cívic per defensar el dret de posar una urna.
 • Som l’Anna que, el 3 d’octubre, va sortir al carrer a lluitar contra la tirania.
 • Som la Núria, que el 8 de març va fer vaga pels drets de totes les dones.
 • Som el Mamadou, acollit a Catalunya després de creuar Àfrica i el Mediterrani.
 • Som tots els artistes i activistes repressaliats.
 • Som tots els nostres líders i polítics empresonats i exiliats.

És per tot això que les entitats signants d’aquest manifest instem:

 • A treballar per uns Països Catalans en base a polítiques de justícia social, inclusives, de qualitat democràtica i en defensa de la classe treballadora.
 • A conjurar-nos per defensar els valors de justícia i democràcia que simbolitzen l’1 d’octubre i el 3 d’octubre.
 • A lluitar per l’alliberament de les preses i dels presos polítics, el retorn de les persones exiliades i l’arxiu definitiu de la causa judicial contra tots ells.

Ha arribat el moment de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre.

Ha arribat el moment de fer la República Catalana!